Aktivnosti

Energetska efikasnost u Bosni I Hercegovini

Prema najnovijim dostupnim podacima, gotovo 20% bruto domaćeg proizvoda Bosne i Hercegovine (BiH) troši se na energiju, za razliku od 6.1% u Sjedinjenim Američkim Državama i oko 4.75% u zemljama Evropske Unije (EU). Istovremeno, povećanje cijena električne energije i gasa u BiH dovodi čak i do povećanja cijene energenata za potrošače. Građani i vlasti BiH bi mogli donekle reducirati te troškove smanjenjem potrošnje putem mjera energetske efikasnosti.

Putem brojnih pilot projekata implementiranih u Bosni i Hercegovini dokazano je da postoje mala i srednja preduzeća koja su osposobljena za implementaciju mjera energetske efikasnosti. Nadalje, lokalne vlade i građani sve više postaju svjesni koristi implementacije mjera energetske efikasnosti. Nažalost, jedna od najvećih prepreka za implementaciju mjera energetske efikasnosti u većem obimu i dalje je prisutna, a to je nedostupnost mehanizama finansiranja. I javni i privatni sektori imaju ograničene opcije za prikupljanje sredstava i, sa limitiranim sredstvima, industrija energetske efikasnosti u BiH će nastaviti da stagnira.

Uz postojanje modela za finansiranje, industrija energetske efikasnosti bi mogla koristiti svoj veliki potencijal i stvoriti toliko potrebna nova radna mjesta u BiH. Infografika ispod pokazuje potencijal za energetsku efikasnosti u Bosni i Hercegovini: