„Kako pretvoriti stajsko đubrivo i ostatke nakon žetve u finansijsku korist, a u isto vrijeme i zaštititi okoliš?“

30.01.2018

USAID Projekat Investiranje u sektor energije je 30.januara 2018.godine u Bijeljini, zajedno sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ projektom) ”Promocija obnovljivih izvora energije u BiH”, a u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina održao Okrugli sto na temu ”Korištenje poljoprivredne biomase za proizvodnju energije na području Bijeljine”.

Cilj ovog događaja bio je da se poljoprivrednicima predstavi mogućnost iskorištavanja poljoprivredne biomase – ostatke nakon žetve i stajskog đubriva – za proizvodnju toplotne i električne energije. Ostaci nakon žetve bi se mogli iskoristiti u sistemu daljinskog grijanja u Bijeljini, a stajsko đubrivo u elektrani na biogas. Elektrana na biogas ne samo da bi obezbjedila dodatne prihode kroz prodaju električne energije, nego bi i doprinijela zaštiti okoliša, jer bi se tako spriječilo zagađenje podzemnih voda izazvano neispravnim odlaganjem đubriva.

Također bi poljoprivrednici ostvarili dodatne prihode prodajom dijela ostatka nakon žetve, kojim bi se zamijenio ugalj i time smanjilo zagađenje zraka . Jedan od osnovnih zaključaka Okruglog stola je da bi udruživanje manjih farmi omogućilo brže i finansijski povoljnije uslove za izgradnju elektrane na biogas i nabavku opreme za prikupljanje ostatka nakon žetve.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici najvećih firmi sa područja Bijeljine koje se bave uzgojem stoke i ratarskom proizvodnjom.