NA 4. ENERGETSKOM SAMITU PREDSTAVLJENO VIŠE OD STOTINU PREPORUKA ZA POBOLJŠANJE INVESTICIONOG AMBIJENTA U BiH

26.04.2018

Predstavljen Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH

(Neum, 26.04.2018)

Drugog dana 4. Energetskog samita u Neumu predstavljen je dokument koji sadrži više od stotinu preporuka za poboljšanje investicionog ambijenta u BiH te Vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH, kojim je investitorima na jednostavan način približen postupak izdavanja dozvola za izgradnju elektroenergetskih objekata. Priprema ovih dokumenata uključivala je ekspertske radne grupe sa tehničkom podrškom USAID EIA projekta – Investiranje u sektor energije i GIZ projekta – Poticanje obnovoljivih izvora energije u BiH. Upravo je panel o izgradnji elektroenergetske infrastrukture u BiH u fokusu imao iznalaženje optimalnih rješenja za implementaciju ovih preporuka.

Preporuke su grupisane po različitim nivoima  – od strateških kao što su: usvajanje nedostajuće strateške i prostorno-planske dokumentacije, preko zakonskih kao npr: usklađivanje zakona sa EU direktivama i međusobno, uvođenje sistema izdavanja e-dozvola i one-stop-shop tijela (sistem izdavanja dozvola sa jedne tačke) do podzakonskih kao što je usvajanje nedostajućih pravilnika.

U ovom trenutku za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH u prosjeku je potrebno 20 dozvola u 100 koraka za čije ishodovanje je potrebno barem dvije, a u praksi često i više od pet godina, te je jasno da zbog komplikovanog, neusklađenog i netransparentnog investicionog okruženja, energetski potencijal Bosne i Hercegovine ostaje nedovoljno iskorišten. «Vodič za investitore značajno će doprinijeti lakšem snalaženju zainteresovanih investitora u energetski sektor u BiH jer će im na jednom mjestu pružiti potrebne informacije o svim dozvolama, nadležnim organima i postupcima. Dok predložene mjere i preporuke ne budu usvojene i provedene u praksi, ovaj Vodič je nužan za snalaženje potencijalnih investitora u elektroenergetski sektor u BiH», poručio je Ognjen Marković, direktor USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije. 

Ovogodišnji Samit se održava uz podršku medijskih pokrovitelja: BHRT, RTVFBiH, RTRS, Oslobođenje, Nezavisne novine, Dnevni list, klix.ba, akta.ba i bljesak.info.