Predstavljanje zajedničkog programa UNDP-a, USAID-a i GIZ-a iz oblasti bioenergije, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

17.10.2016

USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA), UNDP projekat (podržan od strane Češke Razvojne Agencije) i GIZ-ov projekat u Bosni i Hercegovini dogovorili su zajedničku koordinaciju svojih aktivnosti u oblasti biomase i predstavili svoj zajednički program 5. oktobra 2016. godine u zgradi UN-a u Sarajevu. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTiEO). 

Svrha ovog događaja bilo je predstavljanje zajedničkog programa u sektoru bioenergije koji uključuje identifikaciju nedostataka zakonodavnih i tehnoekonomskih aspekata u sektoru, sa ciljem poboljšanja situacije u sektoru bioenergije. Dr. Fahrudin Kulić, ekspert za energetiku USAID EIA projekta predstavio je aktivnosti EIA projekta u vezi integracije elektrana na obnovljive izvore energije u elektroenergetski sistem, proizvodnje energije na farmama i preprekama u ishođenju dozvola za izgradnju elektroenergetskih postrojenja. 

USAID EIA-Aktivnosti i saradnja u sektoru biomase

U svom uvodnom obraćanju, dr. Admir Softić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je istakao: “Tehnička asistencija koju pružaju međunarodne organizacije poput UNDP-a, GIZ-a, USAID-a i drugih je od izuzetne važnosti i mi u potpunosti podržavamo saradnju koja će biti predstavljena danas”. Ministarstvo u potpunosti daje ogromnu podršku ovim naporima i nema sumnje da će koordinacija ova tri donatora doprinijeti poboljšanju situacije u sektoru bioenergije u svim aspektima”.