Snažna podrška šest ambasadora Zakonu o energetskoj efikasnosti u FBiH

27.12.2016

Sarajevo, 27. 12. 2016. – Zajedničko pismo koje su potpisali ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalni Predstavnik EU u BiH, Savezne Republike Njemačke i Švedske, i rezidencijalni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, dostavljeno je Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Premijeru FBiH i nadležnim ministarstvima kako bi dali svoju snažnu poruku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zakon o energetskoj efikasnosti u FBiH je u postupku usvajanja od 2013. godine što je pruzročilo brojne probleme u implementaciji aktivnosti na polju energetske efikasnosti u Federaciji. Zbog kašnjenja u usvajanju zakona, građani su ostali uskraćeni da potpuno iskoriste prednosti sistematske implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Pored toga, BiH nije ispunila svoje obaveze prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice što je važan element u procesu pristupanja EU. Što je najvažnije, BiH nije u mogućnosti da iskoristi prednosti mjera energetske efikasnosti koje bi u velikoj mjeri doprinijele održivom razvoju privrede i životnom standardu njenih građana.

Sektor energetske efikasnosti ima značajan neiskorišteni potencijal koji bi obezbijedio ekonomske i ekološke koristi, kao što su investicije, nova radna mjesta, smanjenje štetnih emisija, uštede energije i uštede novca. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da je investicioni potencijal čak 5 milijardi KM u Bosni i Hercegovini. Vrlo mali broj privrednih sektora u BiH imaju tako jasan potencijal za obostranu korist i privatnog i javnog sektora kao što postoji u sektoru energetske efikasnosti.