Uz podršku USAID-a: Usvojen plan za smanjenje emisija u BiH i dostavljen Sekretarijatu Energetske zajednice Evrope

Sarajevo, 31. decembra, 2015. – Nakon pribavljanja saglasnosti od Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Republike Srpske, Vijeće je ministara Bosne i Hercegovine je svojoj jučerašnjoj sjednici usvojilo Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) i dostavilo ga Sekretarijatu Energetske zajednice Evrope prije isteka ove godine, što je i bio krajnji rok za njegovu dostavu. Time ovaj Plan, pripremljen uz podršku Američke organizacije za medjunarodni razvoj (USAID), predstavlja jednu od rijetkih obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici koju BiH ispunjava u roku.

31.12.2015

Implementacija Plana će značajno reducirati zagadjenje zraka u BiH, što predstavlja jednu od najjačih prijetnji zdravlju gradjana pogotovu u zimskim mjesesima. Planom se takodjer predvidja smanjenje sumpor dioksida (SO2) za 95%, azotnih oksida (NOx) za više od 60% te prašine za skoro 90% od trenutnih vrijednosti koje emitiraju elektrane u BiH. Time prednosti implementacije usvojenog Plana po zdravlje ljudi i okoliša znatno premašuju investicione troškove od oko 640 miliona maraka.

USAID je, putem svog projekta Investiranje u sektor energije, pružio tehničku asistenciju Elektroprivredi BiH, Elektroprivredi RS, nadležnim entietskim ministarstvima te Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnose na izradi planova za smanjenje emisija za četiri termoelektrane u BiH. 

Ovakva pomoc USAID-a u izradi Plana ali i ona u pregovorima sa Evropskim Sekretarijatom Energetske zajednice rezultirali su i smanjenjem potrebnog iznosa za investicije u iznosu od oko 50 miliona KM.

Inače, USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije je program vrijedan 5.47 miliona dolara s ciljem pomoći BiH u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta u energetskom sektoru. 

Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Draft Nacionalnog plana smanjenja emisija možete pogledati OVDJE